První zkušenost s prací v zahraničí: Work and Travel USA

Work and travel USA - letní práce pro studenty

Letní program pro práci v zahraničí Work and Travel USA nabízí v rámci různých agentur různé pracovní možnosti v podobě letní brigády pro studenty. Spadá sem třeba práce v dětském kempu v kuchyni, jako servírka, uklízečka nebo údržbář, práce plavčíka nebo i práce v hotelech či zábavních parcích.

Osobně si myslím, že Work and Travel ve Spojených státech amerických je ideální možností zjistit, zda tě cestování bude bavit a zvykneš si na to být dál od domova.

Ano, daleko od domova budeš, ale prozatím na poměrně přijatelnou dobu – i pro začínající cestovatele. Však je tento program určen pro studenty, především na dobu letních prázdnin. A kdo by neměl jeden ze snů podívat se do USA, že?

Osobní zkušenost s Work and Travel USA

Moje osobní zkušenost je s prací v dětském kempu (táboře) Scatico a to přímo v kuchyni jako asistent kuchaře v sekci horkých pokrmů. Vařili jsme plus minus pro 400 lidí.

Nebyla to vždycky pohoda, ale měli jsme skvělý kolektiv a práce šla pěkně od ruky. A ačkoliv mám ráda všechny své české i mezinárodní kamarády, které jsem díky kempu poznala a se kterými jsme pracovali, doteď jsem vděčná za svou pracovní pozici, kde jsem hodně komunikovala s rodilými američany a na zlepšení angličtiny se to samozřejmě značně projevilo.

Jsi v USA, tak nezapomeň mluvit anglicky

I když jedeš do USA s cílem naučit se anglicky, často se stává to, že se skupinky různých národů mezi sebou baví svým jazykem. Nebudu říkat, že jsem to nedělala, občas je to jednodušší a občas vám to zažene i stesk po domově. Ale co nejvíce by se mělo mluvit anglicky, jinak se prostě nezlepšíš.

Pokud je pro tebe angličtina opravdu priorita, určitě se hodí informovat se předem o tom, jestli budeš trávit čas především s anglicky mluvícími nebo s dalšími studenty v rámci Work and Travel.

První myšlenka cesty do USA – kdy to na mě přišlo?

Byl rok 2013 a ačkoliv by mi nikdo nevěřil, že se jednou vydám někam do světa, v rámci Erasmu jsem zrovna trávila semestr v Drážďanech.

Jsem původem z Děčína a tak to bylo pro spoustu lidí tak trochu úsměvné, protože do Drážďan je to snad blíž, než kdybych studovala v Praze. Ale někde člověk to osamostatňování se začít musí. A pro mě tohle byla skvělá cesta. Nebylo to daleko a přesto to byla zkušenost k nezaplacení.

A protože tohle dobrodrůžo jednou mělo končit a mě cestování začalo mnohem víc lákat a taky bavit, zbavila jsem se té první vrstvy strachu a přemýšlela jsem, kam dál. Moje sestra byla o rok dříve na Work and Travel v USA a do kempu jsem díky doporučení měla dveře vcelku otevřené, takže to bylo poměrně rychlé rozhodování.

Spojila jsem se s kempem, slovo dalo slovo a začalo potřebné zařizování s agenturou. Na Work and Travel USA totiž s agenturou musíš tak jako tak, protože jinak ti nemohou být udělena J-1 víza.

Žádost o Work and Travel USA

Jak na výběr agentury pro cestu do USA?

Agentury zprostředkovávající program Work and Travel USA se mohou v řadě věcí lišit, proto věnuj pozornost při rozhodování mezi agenturami:

  • Jaké pracovní pozice agentura nabízí – některé se specializují na dětské kempy, jiné na pozice plavčíka atd.
  • Z jakých lokalit si budeš moci zaměstnavatele vybírat.
  • Zda agentura zprostředkovává Job fair – oficiální setkání s možnostmi pohovoru se zaměstnavateli a získání práce.
  • Jaké jsou poplatky agentuře a co vše zahrnují. Může se jednat o zprostředkování práce, letenky, poplatky za víza, pojištění aj.
  • Co vše ti poskytne následně zaměstnavatel. Řada zaměstnavatelů zprostředkovává ubytování, transport do místa práce po příletu, pomoc s potřebnou administrativou pro legální práci v USA, stravování, sportovní vyžití, možnosti cestování ve volném čase atd.

Udělej si průzkum, sepiš si pro a proti jednotlivých agentur a hledej recenze. Pamatuj však, že na Work and Travel USA bez agentury není možné vycestovat.

Moje zkušenost s agenturou pro Work and Travel USA

Přesto že jsem měla zaměstnavatele domluveného předem, samozřejmě jsem také řešila, se kterou agenturou se na cestu vydat. Byla mi doporučena CCUSA a tak jsem s nimi vycestovala rovnou dvakrát. Všechno vždycky proběhlo s milým přístupem a naprosto v klidu, takže bych se určitě nerozhodovala jinak.

Co vše zařídit pro žádost o Work and Travel USA?

  • Kontaktovat agenturu, zřídit si svůj profil podle pokynů a zaplatit registrační a vízové poplatky agentuře.
  • Účastnit se pohovoru v angličtině s pracovníkem agentury.
  • Poskytnout osobní informace, informace o zdravotním stavu a výpis trestního rejstříku.
  • Účastnit se Job fairu a získat nabídku práce.
  • Získat od agentury na základě pracovní nabídky (tzv. job offer) formulář DS-2019, který opravňuje k žádosti o J-1 vízum.
  • Registrovat se k návštěvě Americké ambasády v Praze, vyplnit potřebné formuláře  a zúčastnit se pohovoru k žádosti o J-1 vízum.
  • Zařídit si letenku na daný termín a cestovní/pracovní pojištění, pokud by toto nezařizovala agentura.

Zúčastni se na Job fairu v Praze a vyber si zaměstnavatele

Job fair je pořádaný někerými agenturami a slouží k tomu, aby se uskutečnily pohovory mezi uchazeči programu Work and Travel a zástupci zaměstnavatelů, kteří se sjíždí k této příložitosti do Prahy či Brna.

Termín je oznámen většinou pár měsíců předem a pokud nemáš domluveného zaměstnavatele, určitě je dobré si na Job Fair vyhradit čas.

Samozřejmě Job fair pohovory probíhají v angličtině, ale máš zde jedinečnou šanci setkat se s americkými zaměstnavateli, dozvědět se informace o pracovních pozicích, o tom, co ti bude poskytnuto, jaké jsou možnosti náplně práce, jak vypadá pracoviště a běžný pracovní den a jak zaměstnanci tráví volný čas. Zkrátka cokoliv tě zajímá.

Udělej si průzkum zaměstnavatelů předem

Soupis zúčastněných zaměstnavatelů je většinou znám předem, takže si samozřejmě budete moci také vybírat předem, ke kterému zaměstnavateli byste se chtěli prioritně hlásit a připravit si případné otázky.

Pokud si se zaměstnavatelem potvrdíte své vize a vyjasníte veškeré dotazy, uchazeči většinou odchází s umístěním a s pracovní smlouvou – takže vlastně s úsměvem od ucha k uchu.

Work and Travel USA – co je potřeba před odletem

Řada agentur také připravuje předodletovou schůzku účastníků, kde je vysvětleno, co je čeká pro příletu a další formality, týkající se programu.

Často také v této době uchazeči komunikují přímo se zaměstnavatelem, kdy se domlouvají na přesném termínu začátku práce a případném transportu do místa výkonu práce, ubytování atd.

Máš letenku a pojištění?

Poté, co jsou uchazečům udělena do pasu J-1 víza, je na čase kupovat letenku a zařizovat cestovní či pracovní pojištění. Toto si určitě ověř s agenturou, protože některé agentury mají tyto části zahrnuté v poplatcích. Vždy záleží na tom, kterou variantu si vybereš.

Pak už nezbývá nic jiného než zabalit a vydat se na léto v americkém stylu!

Práce v kempu v USA (v kuchyni) – jak to funguje?

Jak už jsem zmiňovala výše, pracovala jsem v dětském kempu Scatico v kuchyni. Kemp byl umístěn cca 2,5 hodiny severně od New Yorku a je to místo, kde jsem strávila 2 léta a které doteď považuji za rodinu.

Bylo o nás strašně mile postaráno už od příletu. Pokud jsme do New Yorku dorazili v předem stanovené termíny, měli jsme dokonce i meeting point, kde nás spolu s dalšími zaměstnanci kempu vyzvedl autobus a odvezl až do kempu. Což byla skvělá možnost k poznávání nových kamarádů, se kterými jsem trávila celé léto.

Později jsme také od kempu dostali pomocnou ruku s vyřizováním veškerých zaměstnaneckých oficialit a papírování a také s otevřením bankovního účtu.

Po prvním uvítacím dnu jsme se hned pouštěli do práce a příprav kempu na příjezd dětí. Během pár dní jsme se vzájemně otrkali a ujasnily se nám pracovní náplně, pozice a co nás bude v průběhu kempu čekat.

Co obnášela práce v kuchyni jako asistent kuchaře?

Práce v kuchyni mě moc bavila, a to jsem o sobě opravdu nikdy dřív nemohla říct, že bych byla kdovíjaký kuchtík. Pozice asistenta kuchaře byla občas náročná a v práci jsem trávila většinou o něco delší dobu nežli jiné pracovní pozice, ale nic co by se nedalo zvládnout.

Navíc zde byla řada lidí, kteří vždy vypomohli a samozřejmě to bylo zohledněno také ve finančním ohodnocení. Zároveň jsem byla častěji v americkém kolektivu, což bylo skvělé pro zlepšení angličtiny.

Do mé náplně práce spadala příprava a zpracování surovin pro hlavní jídla a pomoc se samotným vařením, přípravou i porcováním. Vařili jsme pro zhruba 400 hladových krků a věřte, že to nebylo málo.

Život v kempu v USA, kde ti nic nechybí

Bydleli jsme v takových chatičkách na pokojích, což sice nebyl žádný luxus, ale bylo tam čisto a měli jsme všechno, co jsme k životu potřebovali. Zázemí se samozřejmě bude lišit kemp od kempu.

I když náš kemp byl tak trochu na vesnici, rozhodně jsme se nenudili. Po večerech jsme měli párkrát za léto nějakou společnou akci a jinak také rozpisy autobusů, které jsme mohli využívat a vyrazit třeba do baru, kina, na zmrzku, do obchoďáku nebo do prádelny.

Během volna přes den jsme mohli využívat jakékoliv aktivity, na kterých zrovna neměly program děti a rozhodně nám nic nechybělo. Nabídka byla totiž obrovská od jezera přes různá sportovní zařízení až po výtvarné zaměření.

Ze zákona je ve státu New York stanovené (myslím, že bude záležet na daném státu a kempu), že jsme v období kempu museli mít každý týden 1 celý den volna. Ten jsme mohli trávit buď výletováním po okolí nebo klidně relaxem u jezera, záleželo jen na nás.

Cestování během Work and travel USA

V průběhu kempu se samozřejmě začaly spřádat cestovatelské plány a dávat dohromady partičky se stejným cílem. Věřte tomu, že si vždycky najdete někoho k sobě, s kým se vám bude dobře cestovat.

Po skončení pracovního poměru v kempu totiž začíná ta část, na kterou se všichni těší, konečně pořádné cestování! Začíná vám tzv. „grace period“, což je 30denní lhůta, kdy můžete cestovat po USA v rámci programu Work and Travel USA.

Kam se vydáte, záleží jenom na vás. Žádné sny nejsou dost velké na to, aby nemohly být splněné. Věřte tomu, že se vám podaří našetřit dostatek peněz na 30 dní cestování. Tak kam to bude? Kalifornie, velká americká města jako třeba New York, Washington či Miami nebo národní parky, které rozhodně mají, co ukázat?

Podle mě je Work and Travel USA opravdu skvělou příležitostí pro začínající cestovatele, kteří mají z takové dálky respekt, strach a nikdy takhle daleko ještě nebyli. Pokdu tě pak bude lákat delší časové období v zahraničí, neváhej prozkoumat třeba možnosti Working holiday programů nebo Au-pair.