Working holiday v Kanadě

Working holiday v Kanadě jsou možností jak vycestovat na dobu až 1 roku a legálně pracovat na jiném kontinentu v anglicky mluvící zemi. Stejně tak jako třeba Working holiday na Novém Zélandu nebo Au-pair v USA.

Nádherná horská příroda, okouzlující národní parky plné tyrkysových jezer a ledovcových vodopádů, ale i lifestylová města, to vše je v Kanadě obrovským lákadlem. Tak proč zde nestrávit rovnou celý rok, což?

Working holiday Kanada

Co je Working holiday v Kanadě?

Working holiday v Kanadě je jednou ze 3 kategorií spadající do programu International Experience Canada (IEC) – nazývaný také jako Zažijte Kanadu. Tyto kategorie se dělí na:

  • Working holiday
  • Young professional
  • International Co-op

My se ale v tomto článku budeme věnovat pouze kategorii Working holiday, tedy Pracovní prázdniny.

Working holiday víza do Kanady umožňují cestovatelům získat pracovní povolení na dobu až 12 měsíců. Mohou tedy bez omezení legálně pracovat po celou dobu pobytu a zároveň své dobrodružství spojit s cestováním.

Kdy žádat o WH do Kanady?

Narozdíl od WH víz na Nový Zéland, o WH do Kanady se mohou žadatelé hlásit téměř během celého roku, dokud není vyčerpána kvóta. Účast na Working holiday pro Českou republiku je omezena kvótou 1000 účastníků. Kvóta je otevírána jednou ročně a informace o průběhu najdeš na stránkách CIC.

Platí, že čím dříve se přihlásíš do poolu, tím větší šanci výběru z něj máš. Proto je důležité mít svou žádost v poolu ještě před termínem otevření kvóty.

Otevření Working holiday v Kanadě pro rok 2019

Program Working holiday do Kanady se pravidelně otevírá na přelomu roku.

V současné době oficiální informace stanovuje otevření Poolu, kam žadatelé mohou posílat své přihlášky od 4. prosince 2018.

Otevření kvóty pro Working holiday do Kanady 2019 – tedy rozeslání prvního kola pozvánek proběhne 21. ledna 2019.

Otevření kvóty pro Working holiday do Kanady 2019

Podmínky účasti pro Working holiday v Kanadě?

Také kanadská vláda má své požadavky, které musíš splňovat, pokud chceš vyrazit do Kanady za prací v rámci WH víz:

  • Musíš být občanem ČR.
  • Vlastníš platný cestovní pas, který bude platný po celou dobu tvého plánovaného pobytu v Kanadě.
  • Musíš mít adresu trvalého bydliště v ČR.
  • Splňuješ věkovou podmínku 18 – 35 let (včetně).
  • Musíš být schopen prokázat finanční krytí 2500 CAD.
  • Musíš si před odletem uzavřít cestovní pojištění na celou dobu plánovaného pobytu v Kanadě. Pracovní povolení ti v Kanadě nebude uděleno na delší dobu než je zdravotní pojištění.
  • Musíš vyplnit potřebné formuláře a dodat všechny vyžadované dokumenty.
  • Musíš mít zpáteční letenku nebo navýšené finanční krytí o částku na letenku.
  • Nesmíš být doprovázen dalšími na tobě závislými osobami.
  • Musíš zaplatit poplatky (250 CAD vízový poplatek + 85 CAD za vyřízení biometrických údajů)
  • Víš, že ses Working holiday v Kanadě nikdy dříve neúčastnil.

Working holiday víza do Kanady

Jak žádat o WH víza do Kanady?

Vízový proces probíhá online a je rozdělen do několika částí.

  1. Uchazeči odešlou svou přihlášku se základními informacemi v první části do tzv. Poolu.
  2. Z poolu jsou v různých časových intervalech náhodně vybíráni uchazeči, do dalšího kola za pomoci zvacího dopisu – Invitation to Apply.
    Tito uchazeči jsou mezi těmi, kdo se vejde do kvóty, pokud splní všechny podmínky a části vízového procesu.
  3. Po přijetí pozvánky uchazeč vyplňuje další část formulářů a zasílá potřebné dokumenty a hradí vízové poplatky. Jedná se o vyplňování žádosti o pracovní povolení.
  4. Po odeslání veškerých dokumentů bude uchazeč vyzván k poskytnutí biometrických údajů (otisky prstů a fotografie) v příslušné kanceláři.
  5. Pokud proběhne vše v pořádku, uchazeč získá POE letter (Port of Entry/Letter of Introduction) a povolení eTA a může (ve většině případů) během následujícího roku vycestovat do Kanady za prací.
  6. Pracovní povolení jako takové je uděleno až během imigrační kontroly při vstupu do Kanady.

Účast na Working holiday v Kanadě

Working holiday v Kanadě se můžeš účastnit pouze jednou za život. Jako účast se počítá i to, že projdeš celým vízovým procesem a je ti uděleno POE – i když se nakonec rozhodneš nevycestovat.

Podruhé můžeš za pracovní příležitostí do Kanady pouze v rámci jiné kategorie IEC, tedy Young professionals nebo International Co-op. Programu Zažijte Kanadu (IEC) se totiž můžeš účastnit pouze 2x za život a pokaždé to musí být v jiné kategorii.

Pracovní prázdniny v Kanadě

Další informace týkající se nejen Working holiday v Kanadě najdeš na stránkách JakDoKanady.cz a především také na oficiálních stránkách kanadské vlády.