Working holiday v Chile

Také Jižní Amerika má svého zástupce pro možnost získání Working holiday víz, kterým je Chile. Naučíte se španělsky a poznáte blíže latinsko-americkou kulturu, která je plná barev a nádherných tónů.

Co umožňují Working holiday víza v Chile?

Pracovní dovolená v Chile by měla být umožněna občanům České republiky ve věku od 18 – 30 let, kteří splňují požadavky programu. Po udělení Working holiday víza do Chile musíš na území země vstoupit do 3 měsíců (v době jeho platnosti) a poté máš 1 rok na práci a cestování v Chile za cílem zlepšení jazyka a poznání místní kultury. Toto vízum je možné získat pouze jednou za život a bohužel není možné ho prodloužit.

Jaká je kvóta pro Čechy na WH do Chile?

Oficiální informace týkající se kvóty se různí. Na stránkách Chilského ministerstva zahraničí je uvedena informace, že se nepředpokládá omezení uchazečů kvótou, ale na stránkách MZV pro ČR je kvóta omezena počtem 200 uchazečů. Ze zkušeností různých uchazečů jsou informace takové, že kdo se přihlásí a splní podmínky programu, ten jede, protože kvóta není chillskou stranou stanovena. Jupí jéj!

Vzhledem k tomu, že se nejedná mezi Čechy o často vyhledávanou lokalitu a tato část světa se zdá nebýt na první pohled tolik lákavá jako třeba Kanada, Nový Zéland nebo Austrálie, kde se samozřejmě naučíte anglicky a pravděpodobně si i více vyděláte, může se jednat o značnou výhodu a věřte tomu, že krásou Chile určitě konkuruje i zmíněným zemím.

Working holiday Chile

Working holiday víza jsou udělována v průběhu celého roku a díky tomu, že program není omezován kvótou a není tak často vyhledáván, samozřejmě je zde vyšší šance na získání víza.

Já osobně jsem si státy Jižní Ameriky a místní kulturu velmi oblíbila a rozhodně na ni nedám dopustit. A pokud nevíš, co od těchto míst očekávat, nezbývá než to vyzkoušet na vlastní kůži.

Co potřebuješ pro Working holiday v Chile?

  • Být občanem ČR ve věku od 18 – 30 let (včetně).
  • Prokázat finanční krytí (ekonomickou solventnost). Výše není uvedena na oficiálních stránkách.
  • Doložit záměr vrátit se zpět do ČR zpáteční letenkou.
  • Zajistit si cestovní zdravotní pojištění na celou plánovanou délku pobytu.
  • Doložit veškeré potřebné dokumenty, vyžadované pro získání víza – jako např. čistý trestní rejstřík, lékařské potvrzení, sken pasu, pasová fotografie v elektronické podobě. Dokumenty mohou být i v českém jazyce.
  • Uhradit vízový poplatek (v roce 2018 je to 133 USD).
  • Pracovní vízum do Chile je nutné obstarat ještě před příletem do země a musí být osobně vyzvednuto (může být na konzulátu v jiné zemi).
  • WH v Chile jsi se nikdy dříve neúčastnil.
  • Nebýt v doprovodu osob na Tobě závislých.

Jak žádat o WH víza do Chile?

O vízum se žádá online přostřednictvím formuláře na stránkách Chilského Ministerstva zahraničních věcí, kdy jsou vyžadovány potřebné dokumenty.

Vyřízení working holiday víza do Chile trvá obvykle cca 14 dní a je doporučeno vycestovat do země do 3 měsíců, jinak hrozí propadnutí víza. Vízum si musí každý žadatel vyzvednout osobně a v případě jeho pobytu v jiné zemi je možné si ho vyzvednout po domluvě na příslušném konzulátu. 

Pro přesnější informace, podmínky a postup procesu získání Working holiday v Chile, doporučujeme kontaktovat Velvyslanectví Chilské republiky v Praze.

Co nezapomenout před odletem?

Pokud splníš všechny podmínky a poskytneš veškeré dokumenty pro vízum potřebné a vyžadované, neměl by být problém v získání WH víza. Pokud cestuješ do zahraničí na delší dobu poprvé, nenech se vystrašit předodletovou nervozitou a zkontroluj si, že máš všechny dokumenty potřebné pro hladký přílet.

Platný cestovní pas

Samozřejmostí by měl být cestovní pas s dostatečnou délkou platnosti. Ta by měla být minimálně rok, protože i vízum může být omezeno právě platností pasu.

Počítej třeba i s tím, že se možná budeš chtít vydat po dobrodružství v Chile někam dál a řešit nový pas v zahraničí není ideální – i když ani nemožné. Skvělou možností pro takový případ ale může být zřídit si s předstihem druhý cestovní pas.

Cestovní či pracovní pojištění

Podmínkou, kterou je potřeba splňovat pro WH víza je také cestovní pojištění na celou délku  plánovaného pobytu. Je dobré vzít v potaz, že jedeš za prací a je možné, že budeš pracovat manuálně a i když se Ti nikdy nic nestalo, nehodí se tuhle část podcenit. Přece jen budeš na druhém konci světa v ne úplně nejvíce rozvinuté zemi.

U České  pojišťovny můžeš využít 20% slevu na cestovní i pracovní pojištění. Mezi řadou cestovatelů je také velmi oblíbené cestovní pojištění od britské společnosti TrueTraveller.

Zpáteční letenka a finanční krytí

Zpáteční letenka je také jednou z podmínek pro WH vízum do Chile. Pokud ale nevíš, kam Tvoje kroky povedou po skončení ročního pobytu a radši si necháš dveře otevřené, mělo by být dostačující prokázat dostatečné množství financí na její koupi.

Zároveň je dobré být schopen prokázat tzv. finanční krytí na prvních pár měsíců/týdnů pro případ, že si nenajdeš hned práci. Bohužel jsem nikde nenašla k tomu vyžadovanou částku. Nicméně věřím, že potvrzení o zůstatku peněz na účtu v bance se může na hranicích hodit a zase tolik nezatíží.

Domácí byrokracie

Popřemýšlej s dostatečnýmm předstihem také o tom, co vše je potřeba zařídit v Čechách až 3 měsíce před odletem. Může se jednat např. o:

  • pořízení letenky do Chile
  • ukončení pracovního poměru či nájemní smlouvy,
  • odhlášení se od zdravotní pojišťovny,
  • sepsání a ověření plné moci s někým blízkým,
  • vyřízení druhého cestovního pasu,
  • vyřízení mezinárodního řidičského průkazu (na počkání s platností 1 rok),
  • vyřízení mezinárodního očkovacího průkazu,
  • pořízení potřebného vybavení.

V Chile po příletu na WH

Po příletu do Chile tě čeká kontrola na imigračním oddělení, kde projdeš krátkým rozhovorem s imigračním úředníkem, který zkontroluje tvá víza a odevzdáš dokumenty, které ti byly vydané na chillské ambasádě při udělení víza.

Následně je nutné během 30 dní registrovat svá víza na pobočce Polícia de Investigaciones (je nutné si objednat termín předem) a také navštívit chillský úřad Registro civil, kde zažádáš o místní občanský průkaz. Ten ti následně značně usnadní život v Chile nejen díky cenovým výhodám za vstupy, ale také pro zřízení bankovního účtu, SIMkarty aj. Jak na celý průběh registrace víza i získání občanského průkazu skvěle sepsali z vlastní zkušenosti Hanka s Patrikem na dnesletim.eu.

Možnosti práce v Chile

S Working holiday vízem můžeš pracovat pro jednoho zaměstnavatele maximálně po době 6 měsíců v kuse. Řada cestovatelů vyráží do Chile s ušetřenými penězi a využívají WH víza spíše k možnosti dlouhodobějšího pobytu a občasnému přivýdělku.

Pracovní možnosti v Chile se budou velmi odvíjet od jazykové úrovně španělštiny i angličtiny, profesního oboru či zručnosti a oblasti, ve které se nacházíš. Možná hledání práce nebude vždycky tak snadné jako v jiných zemích, ale i tak je i zde pořád řada možností, jak v Chile cestovat a pracovat na Working holiday víza.

Kde hledat práci?

Skvělou možností samozřejmě vždycky bude práce na doporučení nebo případně skrze osobní kontakt. I to je v Chile možné. Zároveň ale také zde frčí portály, kde můžeš práci hledat jako např.: